Yaşam

Araştırma: Turşu limonla mı, sirkeyle mi yapılır?

Areda Piar, Türk mutfağının vazgeçilmezi olan turşu alışkanlıkları üzerine araştırmalar yaptı. Turşu tüketicilerinin öne çıkan tercihlerini ortaya çıkardı.

Areda Piar’ın 1.100 kişiyle yaptığı araştırmaya göre tüketicilerin kışın tüketime yönelik hazırladıkları gıdaların başında yüzde 18,4 ile turşu geliyor. Diğer kışlık ürünler ise şöyle: Yüzde 11,6’sı domates, yüzde 10,9’u tarhana, yüzde 10,8’i reçel, yüzde 9,7’si biber menemen sosu, yüzde 8,3’ü biber salçası, yüzde 7,9’u domates suyu, yüzde 7,0’ı taze sebze, yüzde 6,3’ü kuru biber ve patlıcan, yüzde 4,7’si komposto. , kurutulmuş bamya yüzde 2,9, diğer seçenek ise yüzde 1,5.

Kavanoz mu yoksa dondurucu mu?

Sonbahar hazırlıkları sırasında tüketicilerin yüzde 33’ünün kışlık mamasını kendi hazırladığı ortaya çıktı. Yüzde 28,4’ü organik ürün satıcılarından satın aldığını söyledi. Yüzde 24,8’i marketi tercih ederken, yüzde 13,8’i yemeğini tanıdığı birinden alıyor.

Peki kışlık yemeğini kendi yapanlar onu nasıl muhafaza ediyor? Tüketicilerin yüzde 50,7’si kışlık besinlerini kavanozlarda muhafaza ederken, yüzde 49,3’ü ise derin dondurucuda saklamayı tercih ediyor.

Favori turşu: Salatalık

Öyle ki ‘En sevdiğiniz turşu hangisi?’ Soruda yüzde 44,7 ile salatalık ilk sırada yer alıyor. Diğer favori turşular ise şöyle: Yüzde 24,8’i karışık, yüzde 10,6’sı lahana, yüzde 9,2’si biber, yüzde 4,2’si salatalık, yüzde 1,9’u yeşil fasulye, yüzde 1,2’si yeşil domates, yüzde 0,7’si havuç, yüzde 0,5’i patlıcan, yüzde 2,2’si diğer.

Turşu limonlu mu yoksa sirkeli mi olur?

Yeşilçam filmlerine de konu olan en iyi turşu suyunun sirkeden mi yoksa limondan mı yapılacağı tartışmalarında Türk halkı tercihini yaptı. Büyük çoğunluk yüzde 75,9’luk oranla ‘sirke’ turşusunu tercih ediyor. Yüzde 24,1’i turşunun limonla yapılması gerektiğini söylüyor.

Türk Halkı Şalgam Yerine Turşu Suyunu Tercih Ediyor

Tüketicilerin yüzde 64,1’i turşu suyunu, yüzde 35,9’u ise şalgam suyunu tercih ediyor.

Peki turşu suyunu baharatlı mı yoksa baharatsız mı seversiniz? Turşuyu sevenlerin yüzde 51,3’ü acısız tercih ederken, yüzde 48,7’si baharatlı tüketmeyi tercih ediyor. Turşuları nasıl tercih ettikleri sorulduğunda ise yüzde 49,8’i “sıcak değil”, yüzde 50,2’si “sıcak” yanıtını verdi.

Kuru fasulye turşuyla birlikte tüketilir

Turşunun yanında en iyi ne gider? Türk halkının yarısından fazlası fasulyenin yanında turşunun da vazgeçilmez olduğunu söylüyor. Yüzde 52,7’si fasulyeyi turşuyla birlikte tüketmeyi sevdiğini belirtirken, yüzde 10,6’sı nohut, yüzde 8,1’i balık, yüzde 7,7’si pirinç, yüzde 6,5’i tarhana çorbası, yüzde 2,9’u ise döner tüketiyor. Diğer tercihler ise yüzde 2,7 ile sarma, yüzde 2,7 ile diğer, yüzde 2,2 ile tavuk ve pilav, yüzde 1,7 ile kavrulmuş et, yüzde 1,2 ile makarna, yüzde 1 ile hamburger oldu.

Yumurtanın turşusu da var

Bilindiği üzere Türk mutfağında turşunun farklı türleri bulunmaktadır. Bunu duyunca “Bunda da turşu var mı?” dedim. dedirtiyor seni. “Turşu yapıldığını duyunca sizi şaşırtan ürünler neler?” sorusuna büyük bir çoğunluk tarafından ‘yumurta’ denildi. Yüzde 40,2’si yumurta, yüzde 13,4’ü balık, yüzde 11,2’si bamba, yüzde 9,3’ü mandalina, yüzde 7,1’i muz, yüzde 4,4’ü karpuz, yüzde 3,9’u erik, yüzde 2,9’u mantar, yüzde 2,9’u yüzde 2,7’si kiraz, yüzde 2,2’si avokado, yüzde 0,2’si üzüm, yüzde 2,5’i diğerleri.

Neden turşu tüketmeliyiz?

Turşu tüketicilerine neden turşu tükettikleri de soruldu. Yüzde 62’si yemek kültürüne, yüzde 21,9’u hastalıklara karşı önlemlere, yüzde 10,8’i ise metabolizmayı hızlandırmaya yönelik olduğunu söyledi. Yüzde 5,3 başka bir cevap verdi.

Turşu en çok kışın tüketiliyor

Peki turşunun mevsimi var mı? Turşu tüketicileri en çok turşuyu hangi mevsimde tüketiyor? Bu soru da açık ve ılımlı bir cevap buldu. Tüketicilerin yüzde 62,3’ü kışın turşuyu tercih ediyor. Yüzde 33,8’i dört mevsim, yüzde 2,8’i yaz, yüzde 0,8’i sonbahar, yüzde 0,3’ü ilkbahar dedi.

Türkiye genelinde 1.100 kişinin katıldığı ve 16-22 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilen araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan CAWI tekniği ve “Areda Survey’in Profil Tabanlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.

zile-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu