Kaleseramik’in halka arzı için 2 milyonu aşkın başvuru geldi
Türk seramik daire başkanı Kaleseramik’in Ak Yatırım ve Yapı Kredi Yatırım öncülüğünde 20-21 Temmuz 2023 tarihlerinde halka arzı kapsamında yatırımcıların ilgisi yoğun oldu. Türkiye’nin ilk seramik fabrikası olan ve 66 yıldır yenilikleriyle sektörüne öncülük eden Kaleseramik’in halka arzı için kurumsal ve bireysel yatırımcılardan 2 milyondan fazla başvuru geldi.
Başarılı talep toplama sürecinin ardından Kaleseramik, Borsa İstanbul’da 27 Temmuz sabahı yapılacak gong töreninin ardından #KLSER kodu ile süreci görmeye başlayacak.
Türkiye’nin önemli sanayi kümelerinden Kale Grubu’nun iştiraki olan Kaleseramik’in halka arz sonuçları KAP’ta (KAP) yayınlandı. 20-21 Temmuz 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen talep toplama süreci sonucunda 109.390.465 TL nominal değerli hisselerin halka arzı gerçekleşti.
Halka arzın tamamı sermaye artırımı sistemi ile gerçekleştirilmiş olup, 109.390.465 TL nominal değerli paylar 25 TL olarak belirlenen halka arz bedeli üzerinden satışa arz edilmiş olup, halka arzın büyüklüğü 2 milyar 735 milyon TL olmuştur.
Ak Yatırım ve Yapı Kredi Yatırım liderliğindeki konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirilen halka arzda 365.921.942 adet pay karşılığında toplam 2.002.245 başvuru ve 9 milyar 148 milyon TL talep toplandı.
Halka arzda; Yerli bireysel yatırımcılara tahsis edilen hissenin 2,6 katı, Kale Kümelenmesi çalışanlarına tahsis edilen hissenin 1,7 katı ve yerli kurumsal yatırımcılara tahsis edilen hissenin 6,3 katı talep geldi. Öte yandan toplam halka arzın 3,3 katı büyüklüğünde talep toplandı.
Halka arz edilen payların %1’ine tekabül eden 1.093.905 TL nominal değerli paylar Kale Kümesi çalışanlarına, yerli bireysel yatırımcılara karşılık gelen 86.418.467 TL nominal değerli payların %79’u ve 21.878.093 TL nominal değerli payların %20’si yerli kurumsal yatırımcılara tahsis edilmiştir.
Kaleseramik, Borsa İstanbul’da 27 Temmuz 2023 tarihinde yapılacak gong töreninin ardından #KLSER kodu ile gelişmeye başlayacak. Kaleseramik’in halka açıklık oranı %21,25 olacaktır.
Halka arz gelirinin yüzde 80’i yerli ve yabancı yatırımlara harcanacak
Halka arz programındaki önceliği; Mevcut büyüme hedeflerinin sürekliliğini, verimliliği artırmayı ve finansal borçluluğu azaltmayı belirleyen Kaleseramik, sağladığı finansmanın %80’ini yerli ve yabancı yatırımlara tahsis etti. Bu kapsamda, halka arz gelirinin net bedelinin sermaye artırım maliyetleri düşüldükten sonra %50’si Slab – Sinterflex yatırımına, %15’i sürdürülebilirlik yatırımına, %6’sı yabancı yatırıma, %5’i banyo yatırımına ve %4’ü frit yatırımına harcanacak. Kaleseramik ayrıca gelirin kalan %20’si ile krediyi kapatacak.
“Castle’s Flagship Halka Açılıyor”
Kale Holding CFO’su ve Kaleseramik Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Alperat, Kale Grubu’nun ikinci başarılı halka arzı hakkında şunları söyledi:
“Grup olarak Kalekim ile ilk halka arzımızı Mayıs 2021’de gerçekleştirdik. Piyasalara verdiğimiz sözü tutmamız ve istikrarlı büyümemiz sonucunda kısa sürede hisse fiyatımız yükseldi. 14.75‘deri 75 TL’ye kadar. Şimdi Kümemizin Amiral gemisi, bölümün lideri KaleseramikHalkın beğenisine sunmaktan gurur duyuyoruz.
66 yıldır Türkiye seramik sektörüne öncülük eden, bu topraklarda üretim yapan ve kazandığını bu toprakların insanlarıyla paylaşan Kaleseramik’in halka arzına ilgi gösteren tüm yatırımcılarımıza teşekkür ederiz.”
“66 yıllık yolculuğumuza yatırımcılarımızla birlikte yeni başarılar ekleyeceğiz”
Kaleseramik Genel Müdürü Altuğ Akbaş, yatırımcıların gösterdiği ilgiden dolayı memnun olduklarını belirterek, şunları söyledi:
Kaleseramik, güçlü ve saygın markalara sahip, Türkiye’nin en büyük ve köklü şirketlerinden biridir. Arkasında Kale Kümelenmesi gibi ülkemiz sanayisine yön veren büyük bir aile var. Bu nedenle yatırımcılarımızın şirketimize gösterdikleri ilgiyi Kaleseramik’in gücüne ve potansiyeline olan inançlarının bir göstergesi olarak görüyoruz. Kaleseramik’in dünya şirketi olma yolculuğunu onları hayal kırıklığına uğratmayacak adımlarla taşımak için her zaman birlikte çalışacağız. Bu büyüme yolculuğunda; Dijitalleşme, inovasyon ve sürdürülebilirlik yatırımları ile çevreye duyarlı, yenilikçi ve hayata anlam katan yenilikçi çalışmalarımız her zaman odak noktamız olacak. 66 yıldır başarı ile sürdürdüğümüz seramik karo üretimindeki yolculuğumuza yatırımcılarımızdan aldığımız güç ve güvenle yeni başarı çemberleri ekleyeceğiz. Başarılı talep toplama sürecinin ardından borsada hisselerimizi görme sürecini başlatacak olan gong töreninin hoş bir rastlantı sonucu 66. Yılımızı kutlayacağımız 27 Temmuz ve Seramik Bayramı’na denk gelmesi bizim için ayrı ve özel bir anlam taşıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında; Şirketimize, kümemize ve ülkemize yakışır yeni ve güzel başarılara imza atmaya, Çanakkale ruhuyla çalışmaya devam edeceğiz.”
KALE Kümesi ve KALESERAMİÇ HAKKINDA:
Temelleri İbrahim Bodur tarafından 1957 yılında Türkiye’nin ilk karo seramik üretim tesisi olan Çanakkale Seramik Fabrikaları ile atılan Dr.
Kale Grubu’nun lokomotif firması olan Kaleseramik, 1957 yılında Çanakkale Seramik adı altında ilk karo seramik fabrikasını kurarak üretime başlamıştır. 1972 yılında yer karosu üreticisi olarak kurulan Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş. ve Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş. Halen adıyla devam etmektedir.
GFK’nın 2023 verilerine göre; Türkiye karo pazarında yüzde 22,6 pay ile pazar lideri olmasının yanı sıra; Avrupa’nın 5., dünyanın ise 18. büyük üreticisidir. kaleseramik; Çanakkale Seramik hali hazırda Kalebodur, Kale Banyo, Kalesinterflex, Edilcuoghi Edilgres, Atölye Kale ve T-One gibi saygın markaları ile faaliyetlerine devam etmektedir.
Üretimine Çanakkale Çan ve Semedeli, Yozgat Yerköy ve Balıkesir Bandırma’daki fabrikalarında devam eden Kaleseramik’in 2022 yıl sonu aktif üretim kapasitesi mevcut ürün gamında 56 milyon m2, vitrifiyede 1,14 milyon adet ve banyo mobilyasında 84 bin modüle ulaştı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı